dry center reklam alanı

Terzi

Terzi, müşterilerine özel giysiler diken veya giysileri tadil eden kişidir. Terziler kumaşları, modelleri, dikiş tekniklerini çok iyi bilmelidirler. Terzilik için hem makine hem de elde dikmede ustalık gereklidir. Bir terzi ustası; erkek giyiminde, kadın giyiminde ya da her ikisinde birden uzmanlaşabilir.

Terzilik

Terzilik; terzi dükkânları, perakende giysi mağazaları, giysi üreticileri gibi çok farklı yerlerde yapılabilen bir meslektir.

Üreticiler için giysi yapan terziler, tasarımlarında yeteneklerini gösterebilirlerse moda tasarımcılığına terfi edebilirler. Perakendede çalışan terzi, genellikle hazır giyim eşyalarında kişiye özel değişiklikler yaparken, kendi dükkânı olan terziler müşterileri için özel kumaşlar kullanarak ısmarlama giysiler de yaparlar.

Terzi Mesleği

Birçok terzi ve terzi asistanı kuru temizleme firmaları ya da perakende mağazalarında tadilatçı olarak işe başlarlar. Tadilatçılar pantolon paçasının boya göre kıvrılması, pantolon ile eteklerin bel kısımlarının bedene uydurulması gibi işler yaparlar. Tadilatçı olarak çalışan terziler ayrıca, bozuk fermuarları değiştirebilir, ceket kollarını uzatabilir ya da kısaltabilirler. Büyük mağazalardaki terzilerin genellikle model yapımı, müşteri ölçü alınması, dikiş ve diğer işler için asistanları vardır.

Terziler Nasıl Çalışır?

Müşterinin ihtiyaçları ve kumaş hakkında görüşülüp el yapımı bir giysiye karar verildikten sonra giysiyi yapacak olan terzi, önce müşterinin beden ölçülerini alarak bir model tasarlar. Terzi, orijinal model yapabileceği gibi hazır yapılmış modeli müşterinin ölçülerine göre de ayarlayabilir. Model parçaları seçilen kumaştan kesildiğinde, terzi parçaları teyel dikişi denen genişçe el dikişi ile dikerek giysinin ana parçalarını belirler.

Sonra müşteri, terzinin yaptığı taslak giysiyi dener. Terzi bu sırada, terzi tebeşiri ya da iğne kullanarak uydurma ayarlamalarını yapar. Terzi tebeşiri elde taşınırdır, şekilleri de genellikle üçgen veya karedir. Tebeşir terzi tarafından, kumaşın nereden kesileceği veya dikileceğini gösteren çizgiler yapmak amacıyla köşelerde kullanılır. Terzi, tebeşir çıkmadan dikişi yapmalıdır, çünkü tebeşir kalıcı değildir.

Son olarak terzi, giysiyi tamamlamak için yaka, cepler, çıtçıt, fermuar, düğme gibi bağlayıcıları ekler.

Klasik bir terzi dükkanında bulunması gereken eşyalarsa; iğne, iplik, makas, sabun, tebeşir ve mezura olarak sıralanabilir. Ayrıca giysilerin yapıldığı kumaş ile astar, tela, fisto, dantel, gipür, ekstrafor gibi diğer tamamlayıcı aksesuarların da terzilerde bulunması gerekir.

Terzi Müşterileri

Terzi müşterileri çoğunlukla giyimine çok önem veren ve giydiği giysilerin üstüne tam oturmasını isteyen insanlardır.

Terzi ustaları, çok uzun veya çok kısalar gibi ölçülerine uygun giysi bulmakta zorlananlar için de giysiler yaparlar. Büyük beden veya küçük beden insanlar, perakende hazır giyim eşyalarında kendi bedenlerini bulamayarak özel yapım giysilere ihtiyaç duyabilirler.

Bazı terziler eğlence sektöründe çalışır, tiyatrolar, televizyon ve film yapım şirketlerine kostüm yaparlar.

dry center dezenfeksiyon